Масажи

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

Видове масажи

Класически масаж – Системното масажиране забавя процесите на стареене. Масажът оказва влияние върху кожата, нервните рецептори и кръвоносните съдове. Той разширява капилярите, което от своя страна подобрява храненето на тъканите, усилва се отока на венозна кръв, подобрява се циркулацията на лимфомата, което пък допринася за премахването на отпуснатостта на кожата. В кожата и подкожната тъкан масажът активизира мастните и потните жлези и спомага за по-бързото изгаряне на подкожните мазнини. Кожата става по-мека, еластична и гладка! Масажът допринася за обогатяването на мускулите с гликоген и кислород.

Релаксиращ масаж – Характерно за релаксиращия масаж е, че се обработва точно определена част от повърхността на тялото, която по каналите на нервната система се свързва със съответстващия на тази част от тялото орган. Масажът лекува и действа релаксиращо и болкоуспокояващо при различен тип болести на всички системи и органи в човешкия организъм.

Тонизиращ масаж – Тонизиращият масаж укрепва и подобрява общото физическо състояние на организма и спомага за отпускане на тялото и ума. Кръвообръщението се засилва и от тялото се изхвърлят вредните токсини.

Спортен масаж – Предварителен масаж (предстартов) – масаж, който се прилага непосредствено преди спорт (фитнес, колоездене, бягане и др.), за да се загрее и стимулира тялото за предстоящото натоварване.

Възстановителен масаж – масаж, който се прилага след спорт, цели по-бързо и пълноценно възстановяване, уравновесяване на коровите процеси, регулиране на тъканното дишане, премахване на умората и достигане нормалното състояние на организма.

Възстановителен масаж – извършва се след физическо или умствено натоварване за максимално бързо възстановяване на различни функции на организма и повишаване на работоспособността. Възстановителния масаж има за цел да снемане на мускулното напрежение, както и отпускане на нервно-мускулния апарат и създаване на условия за оптимално бързо възстановяване на организма отстраняване на болезнените усещания повишаване на работоспособността на както на отделни части на тялото, така и на целия организъм.

Бамбуков масаж – Бамбуков масаж Масаж, който се прави с помощта на бамбукови пръчки и комбинация с шиатцу акупресура за пълно отпускане, това са специални бамбукови пръчици с дължина 35 см и диаметър 3 см. Едната от пръчиците е куха, а другата е напълнена със зърно, което създава звуков ефект. По време на  масажа се извършват удари по тялото на човека в ритъм 100 – 120 в минута. Бамбуковия масаж се препоръчва при затлъстяване, свръх-тегло, целулит, а също при физическа и умствена преумора, намалява мускулното напрежение, възвръща енергията и тонуса на тялото.

Масажна яка – Основните места на натрупване на напрежение и стрес са мускулите на врата, раменния пояс и около лопатките. Редовният масаж на тези области или т.нар. „масажна яка“ премахва болката, отпуска напрегнатите мускули и възстановява подвижността на шията, раменете и гръдния отдел на гръбначния стълб.

Гръб и крака – При частичния масаж на гърба (краката) се използват техники от класическия масаж. Подходящ масаж за подобряване на мускулния тонус и баланса в зоната на гърба (краката).

Крака и стъпала – При частичния масаж на краката (стъпала) се използват техники от класическия масаж. Подходящ масаж за подобряване на мускулния тонус и баланса в зоната на краката (стъпалата).

Гръб и стъпала – При частичния масаж на гърба (стъпалата) се използват техники от класическия масаж. Подходящ масаж за подобряване на мускулния тонус и баланса в зоната на гърба (стъпалата).

Прасци и стъпала – този масаж е с характер на зонова терапия

Антицелулитен масаж (крака)– Служи за премахване на подкожния слой мазнини, натрупани под формата на портокалови целулитни образования. Методът има подчертан козметичен ефект. Извършва се с помощта на специални техники и етерични масла. С помощта на масажа се осигурява кръвоснабдяването на тъканите. Новодошлата кръв подпомага изгарянето на мазнините, носи свежи хранителни съставки, а от друга страна осигурява разнасяне на лимфните задържания.

Антицелулитен масаж цялостен – Служи за премахване на подкожния слой мазнини, натрупани под формата на портокалови целулитни образования. Методът има подчертан козметичен ефект. Извършва се с помощта на специални техники и етерични масла. С помощта на масажа се осигурява кръвоснабдяването на тъканите. Новодошлата кръв подпомага изгарянето на мазнините, носи свежи хранителни съставки, а от друга страна осигурява разнасяне на лимфните задържания.

Лечебен масаж – Този вид масаж е ефективно средство за лечение на различни травми и заболявания. Различават се следните негови разновидности:
•    класически – провежда се близо до увредения участък или непосредствено върху него;
•    сегментарно-рефлекторен – изпълнява се с цел рефлекторно въздействие върху функционалното състояние на вътрешните органи и системи;
•    съединително-тъканен – въздейства предимно на съединителната тъкан и хиподермата;
•    периостален – в определена последователност се прилага ритмичен точков натиск върху костните подложки, с цел да се получи дразнене на надкостницата;
•    точков – локално се въздейства върху биологично активните зони (точки) с цел стимулация или отпускане;
•    апаратен – осъществява се с помощта на вибрационни, вакуумни, ултразвукови или йонизиращи уреди;

Лечебнолокален масаж – При този вид масаж се обръща внимание на конкретна проблемна зона от тялото.

Вакуум масаж – вендузи – В основата на действието на вендузния масаж лежи рефлекторния метод, основан на възникването на хиперемия, дразнене на кожните рецептори от създадения във вендузата вакуум. Под влияние на вендузния масаж се подобрява периферната циркулация на кръвта, лимфата, между тъканната течност. Отстранява се появяването на застой, усилва се обмяната на веществата и кожното дишане в масажираните участъци на тялото. Кожата става еластична, повишава се съпротивлението й към температурни и механични фактори, подобрява се съкратителната функция на мускулите, повишават се техния тонус и еластичност.
При въздействието на вакуум-терапията се извършва отделяне на екстракта на мастните и потните жлези. В неговия състав влизат, освен соли, ацетон, жлъчни киселини, които в определени концентрации са токсични за организма. Това дава възможност да се сравни метода на вендузния масаж с ефекта на банята.