Пещерен туризъм

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone

В околностите на курорта Пампорово, който се намира в една от най-живописните планини в България – Родопите, се намират и най-красивите и посещавани от туристите планини.

 

Дяволското гърло.

Мнозина са чували за изяществото и величието на Дяволското гърло, но колко от Вас са го усещали на живо. Пещерата се намира само на 40 км. от Хотел Екстрийм и до нея се стига безпроблемно с кола. Интересен факт за нея е че там се помещава най-големият подземен водопад на балканите, но не само, там може да се потопите в дълбините на легендата за Орфей и Евридика. Няма да отнемаме повече от удоволствието да чуете митичната история от екскурзовода в разхождайки се в самата пещера.

Прочети цялата статия за Дяволското гърло в блога ни.

 

Ягодинската пещера.

Ягодинската пещера по нищо не отстъпва на Дяволското гърло, напротив. Пещерата се води за една от най-красивите със своите хиляди скални образувания от сталактити, сталакмити и сталактони. Пътят до нея отново е около 50 км, като съвсем лесно може да направите еднодневна екскурзия до двете пещери.  Облагородената част на пещерата е около километър и има няколко основни спирки, където са разположени екскурзоводите спелеолози, които ви разказват за историята и мистиката около пещерата. Самата пещера е на 3 нива, като на най-горното (на няколкостотин метра от изхода на пещерата за посетители) се намира уникалният музей с експонирани пещерни жилища на праисторически хора, както и техни сечива и съдове за хранене. Посещението на това място е задължително ако сте в района.  За финал ще ви посъветваме да отскочите и до Орлово око, място с 360 градусова панорана на Буйновското ждрело. От там се виждат дори части от Рила и Пирин. Атракцията е сравнително нова от 2009 г., като за посещението и трябва или да разполагате със високопроходим джип, или да наемете такъв от местните в подножитето на върха.

Прочети цялата статия за Ягодинската пещера в блога ни.

 

Ухловица

Най-близката до Пампорово и Хотел Екстрийм пещера. Тя се намира в края на с. Момчиловци. Местните наричат пещерата подземен дворец, заради уникалните образувания. Пещерата е на няколко етажа, като на горния етаж е Залата на пропастите, от която по стръмна стълба се стига до долната зала, която е и най-красивата в пещерата.  Ухловица е дълга около 450 метра, но облагородената част е 330 метра. Пещерата завършва със 7 красиви езера, които напролет се пълнят със вода, а най-забележителен е големият каменен водопад, искрящ в бяло.

 

Голубовица

Водната пещера Голубовица 2 е най-интересната в района и нейното посещение е най-вълнуващо. В пещерата се влиза само със екскурзовод и специална екипировка, защото на места преминаването е през езера и потоци и се използват гумени лодки. Пещерата е отворена за посещения от юни до септември. Накрая може да завършите уникалното преживяване в необлагородената пещера със спускане по Via Ferrata и Алпийски тролей.

 

Чудните мостове

Чудните мостове са поредната уникална забележителност в района. Красотата и обаянието им са известни, но могат да се усетят само ако ги посетите на място. Скалните мостове, както е другото им име, се намират на около 40 км. от хотел Екстрийм, в посока Пловдив, като от главното шосе отбивката е 15 км. Това е едно от най-посещаваните места от нашите гости и определено едно от най-харесваните такива. Около мостовете има чудесни места за пикник или просто разходка, а гледката си заслужава да бъде снимана.